Pršice - tihi sovražnik v našem domu

Pršice - tihi sovražnik v našem domu

Pršice - tihi sovražnik v našem domu

Alergeni, majhne snovi, ki lahko sprožijo alergijske reakcije, so v našem okolju razširjene in lahko pri dovzetnih posameznikih povzročijo različne zdravstvene težave. Pridobivanje celovitega razumevanja običajnih alergenov in njihovih virov je ključnega pomena za učinkovito obvladovanje alergij. 

Pršice in zakaj je pomembno, da se jih znebimo v našem domu ?

Pršice so 0,3 mm mikroskopsko velike alergene žuželke, ki z svojimi osmimi nogami spadajo v razred pajkovcev. Te brezbarvne in s prostim očesom nevidne živalice se hranijo z drobnimi organskimi delci, kot so luske kože, dlake in ostalo. Slovijo po svojem hitrem razmnoževanju, saj potrebujejo le tri do štiri tedne, da zrastejo iz jajčeca v odraslo pršico s pričakovano življenjsko dobo dveh do treh mesecev. Pršice ne grizejo in ne pikajo, encimi, ki jih vsebujejo njihovi iztrebki pa lahko izzovejo alergijske reakcije kot so: kihanje, izcedek iz nosu, srbenje v očeh, kožni izpuščaji, dermatitis, težave z dihali ter ostale vsesplošne zdravstvene težave. Ti iztrebki preidejo kot prašni delci v zrak in jih ponoči nevede vdihavamo. Pršice se nahajajo na večini naših domačih površin, najpogosteje pa domujejo v oblazinjenem pohištvu in tkaninah kot so: postelje, vzmetnice, blazine, preproge in drugi tekstilni materiali.

V razmislek 

Ali ste vedeli, da alergije na pršice niso bile problem do 20. stoletja? Kaj se je torej spremenilo? V primerjavi s preteklimi časi so današnji domovi skoraj kot nepredušna škatlica, iz katere umazan zrak ne more uiti in v katero svež zrak komaj pride. Tako nastane situacija, ko odlična izolacija predstavlja istočasno popolno gojišče za ta bitja.

Kako odstraniti pršice?

Za začetek naj omenimo, da pričakovanja na popolno odpravo teh drobnih bitij iz našega doma ostaja globoko v kraljestvu naše domišljije, vendar obstajajo odlični načini za boj proti njihovemu znatnemu zmanjšanju.

  • Prvi korak pri odpravi naših nepovabljenih gostov je zagotoviti, da je naš dom suh in dobro prezračen. Pri tem pazimo, da v prostoru ni preveč vlage, saj se s tem spodbuja njihovo razmnoževanje, hkrati pa pazimo, da ozračje ni presuho saj bo tako prah zgolj krožil po prostoru. 
  • Sledi skrbna menjava in pranje posteljnine ter redno sesanje in čiščenje tekstilnih površin, kjer se pršice pogosteje naselijo to so preproge, zavese, in ostalo oblazinjeno pohištvo. Največji poudarek pa je seveda potrebno nameniti čiščenju naših vzmetnic in vzglavnikov saj lahko le-ti vsebujejo kar do 2 milijona pršic. Študija je pokazala, da imajo vzglavniki, ki jih redno uporabljamo, približno 47 vrst gliv. Torej, lahko si predstavljate število drugih alergenov, ki so prisotni v vaši postelji.

Predstavljamo nekaj uporabnih nasvetov, kako lahko zmanjšate pojavnost te nadloge v vašem domu: 

  • Vedno pazimo, da temeljito posesamo vogale, talne obloge, omare, za ter pod pohištvom. 
  • Temu sledi brisanje površin z vlažno krpo iz mikrovlaken pri čemer upoštevamo zlato pravilo od najvšije proti najnižji površini, da se prašni delci ponovno ne dvignejo v zrak.
  • Prah ne brišemo in ne sesamo pred spanjem, počakati je potrebno vsaj 2 uri preden spite v sobi, ki je bila posesana. 
  • Sesamo z sesalniki s HEPA filtrom pri čemer se prepričamo, da je sesalni sistem popolnoma zaprt in, da alergeni prah ne uhaja iz enote. 
  • Pri sesanju vedno uporabljamo ustrezne nastavke, kot je krtača za pršice, krtača za preproge in oblazinjeno pohištvo,..
  • Pomembno je nadzorovati temperaturo v prostoru in zmanjšati vlažnost z uporabo razvlaževalcev zraka, saj so pršicam najljubša mesta za razmnoževanje temni prostori s temperaturo med 16 in 25 °C ter visoko zračno vlažnostjo nad 60 %.
  • Prav tako se izogibajmo, da bi bilo v našem domu preveč preprog, zaves in ostalega oblazinjenega pohištva.  

Ali vaša vzmetnica vsebuje pršice?

Če se sprašujete ali vaša vzmetnica tudi vsebuje pršice, je najverjetnejši odgovor DA. Vsak dan preživimo približno 8 ur v postelji in vzmetnica tako postane mesto, kjer se nabirajo odmrle celice, prah in umazanija. Vlažnost in toplota našega telesa pa ustvarjata idealno okolje za hranjenje pršic ter posledično njihovo razmnoževanje.

Najpogostejši znak prisotnosti pršic v vzmetnici je rdeč pikčast izpuščaj na koži, neustavljivo kihanje ob prebujanju in suh kašelj ponoči. Med pogostejše simptome uvrščamo tudi zamašen ali srbeč nos, težave z dihanjem ter utrujenost zlasti pri ljudeh, ki so alergični nanje. 

V nadaljevanju predstavljamo nekaj dobrih praks, ki jih lahko uporabite, za zmanjšanje pojavnosti pršic v naših vzmetnicah: 

  • Postelje ne postlajte takoj ko vstanete, saj toplota telesa ustvarja vlago, ki spodbuja širjenje pršic. Posteljnino odstranite dol iz vzmetnice ter pustite, da zrak in sončna svetloba temeljito prodreta v vašo vzmetnico preden ponovno pospravite posteljo.
  • Posteljnino zamenjajte vsaj enkrat na teden ter pri tem vedno uporabljajte snemljive prevleke, ki jih lahko perete v vroči vodi pri najmanj 60°C.
  • Spalnico posesajte vsak dan, da preprečite nabiranje prahu, v vsakem primeru pa vsaj enkrat na teden.
  • Poskrbite, da bodo vaši hišni ljubljenčki vedno čisti, saj njihova dlaka nosi pršice. 

Vsi zgoraj zapisani ukrepi, ki jih je treba redno izvajati, pa žal ne zadoščajo za popolno odpravo naše težave. Če želimo doseči optimalne rezultate, ki so zlasti potrebni in dobrodošli za alergike je tako potrebno poseči po zato posebej zasnovanem sesalniku za pršice. Pri tem je pomembno poudariti, da čiščenje in sesanje s paro ter ostalimi parniki res pomaga pri razkuževanju številnih površin, vendar se pri čiščenju vzmetnic in ostalega oblazinjenega pohištva odsvetuje, saj je kontraproduktivno. Vlakna namreč v naših vzmetnicah pri uporabi pare ujamejo vlago, in tako še povečajo okolje za nastanek pršic, plesni in glivic.  

Namig

Za odpravo neželenih vonjav pred sesanjem vzmetnico potresite z debelo plastjo sode bikarbone ter pustite, da le-ta vpije vonjave za vsaj eno uro nato pa vse temeljito posesajte.

Nasveti za vzdrževanje vaše vzmetnice čiste in z manj alergeni

  • Uporabljajte debelo zaščito za vzmetnico ali vsaj posteljni vložek, ki pomaga absorbirati telesna olja in vlago. 
  • Spremljajte raven vlažnosti v spalnici, da preprečite rast plesni in bakterij. Na postelji nikoli ne puščajte vlažnih predmetov in se prepričajte, da je posteljnina popolnoma suha, preden jo položite na posteljo.
  • Pogosto menjajte in perite rjuhe in posteljnino.

Kaj so to sesalniki za pršice ?

Sesalniki za pršice kot del sodobnega čiščenja našega doma so posebej zasnovani za zmanjševanje alergenov v našem domu. Od običajnih sesalnikov le-te ločijo lastnosti kot so: napredni HEPA filtri in tesnila, ki preprečujejo, da bi alergeni kot so pršice, dlaka hišnih ljubljenčkov in cvetni prah, med sesanjem pobegnili nazaj v zrak. Sledi UV sterilizacija, ciklonska tehnologija ter lopatice in ščetke za teptanje. Skupaj te funkcionalnosti tako prispevajo k ustvarjanju bolj zdravega in udobnejšega življenjskega okolja. Za boljšo in lažjo razumevanje si tako pobližje oglejmo sledeče karakteristike:

  • HEPA filtracija in zajem drobnih delcev: Uporaba tehnologije HEPA filtriranja pomeni visoko učinkovitost zajemanja prašnih delcev že od 0,3 mikrona velikosti, vključujoč iztrebke pršic, prhljaja in drugih drobnih delcev. Ta tehnologija ne le izboljša kakovost zraka v zaprtih prostorih, ampak tudi pomaga zmanjšati izpostavljenost alergenom. Ne glede na to, ali ste nagnjeni k alergijam ali ne, HEPA filtracija ustvarja čistejše in bolj zdravo življenjsko okolje za vaše gospodinjstvo.
  • UV-sterilizacija in učinkovito odstranjevanje bakterij ter virusov: Med nizom funkcij, ki jih ponujajo ročni sesalniki za pršice, UV-sterilizacija izstopa kot izjemno učinkovita in dobrodošla lastnost. Ta funkcija izkorišča ultravijolično svetlobo za učinkovito izkoreninjenje več kot 99 % bakterij in virusov z različnih tkanin. 
  • Ciklonska tehnologija: Ciklonska tehnologija zlahka pobere prah in umazanijo s površine ter ohranja okolico čisto. Sesalnik pri tem ustvari vrtinec, ki se hitro vrti, in z veliko hitrostjo posesa prah. Zbrano umazanijo nato ločeno shranimo v snemljivo cilindrično posodo ali zabojnik, s čimer ohranjamo okolje brez prahu in umazanije.
  • Teptanje za temeljito odstranjevanje prahu: Funkcija teptanja pri ročnem sesalniku za pršice je še en vrhunec. S hitrostjo 3300-krat na minuto, gumijaste lopatice in ščetke učinkovito stresajo in odstranjujejo gospodinjski prah, umazanijo in pršice. S tem delovanjem se delci, ki so sicer nevidni s prostim očesom, kot so pršice in njihovi iztrebki, odstranijo in nato zajamejo v učinkovit filtrirni sistem.

Komu so namenjeni sesalniki za pršice?

Posebej zasnovani sesalniki za pršice so odlična izbira za ljudi, ki trpijo za alergijami, družinam z majhnimi otrocmi ter novorojenčki, starejšimi osebami, ki imajo kronične dihalne težave (astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen,..), lastnike hišnih ljubljenčkov ter za vse ostale ljudi, ki si želijo čist in svež zrak v svojem domu.

Vsekakor pa je priporočljivo, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem ali strokovnjakom za čiščenje, da izberete sesalnik, ki najbolj ustreza vašim potrebam in zahtevam.

Zakaj izbrati ročni sesalnik za pršice ?

Alergiki morajo biti še posebej previdni in ohranjati svoje domove brezhibno čiste, da se izognejo njihovim sprožilcem. Prisotnost cvetnega prahu, živalske dlake, prhljaja hišnih ljubljenčkov in pršic na preprogah, posteljah in kavčih so nekateri izmed pogostih sprožilcev alergij. Tradicionalni načini čiščenja teh alergenov ne odstranijo, zato je enostaven in učinkovit boj proti alergijam ravno uporaba namenskih sesalnikov za pršice. Poleg poglavitne lastnosti pa so sesalniki lahko v veliko pomoč tudi pri čiščenju številnih ostalih stvari, tako jih lahko uporabljate tudi za:

  • Čiščenje zaves in otroških plišastih igrač
  • Čiščenje oblazinjenih površin hišnih ljubljenčkov: Običajni sesalniki so idealna rešitev za čiščenje tal, vendar pa težko odstranijo dlako hišnih ljubljenčkov. Ročni sesalniki za pršice zahvaljujoč patentirani zasnovi vrtljive krtače bijejo učinkovit boj zoper nesnago, ki jo naši hišni ljubljenčki povzročijo. Slina, dlaka, in urin so namreč eni izmed glavnih sprožilcev alergijskih reakcij.
  • Osvežitev oblazinjenega pohištva, blazin in preproge: Sesanje z ročnim sesalnikom za pršice poskrbi za čist dom ter odstrani tudi neprijetne vonjave.
  • Očistite svoj avto: Idealna izbira so tudi za čiščenje avtomobila, saj se v njem nahaja veliko bakterij, pršic in virusov, ki lahko povzročijo številne zdravstvene težave, zato je sesanje našega avtomobila nujno. Pri tem omogočajo enostavno čiščenje sedežev in preprog v avtomobilski kabini.
  • Zmanjšanje pojava plesni: Redno sesanje s HEPA filtri lahko ujame plesni in prepreči njihovo sproščanje v zrak. To je še posebej pomembno v vlažnih okoljih, kjer lahko uspeva plesen in sproži alergije.

Kako pravilno izbrati sesalnik za pršice in na kaj biti pozorni?

Pri izbiri sesalnika za pršice obstajajo nekateri pomembni dejavniki, ki jih morate preveriti pred samim nakupov, in sicer: 

  • Sesalna moč in zmogljivost: Sesalna moč je srce vašega sesalnika, le-ta parameter določa kako učinkovito lahko vaš sesalnik za pršice izsesal umazanijo, dlake in ostale prašne delce iz površin. Pri samem nakup se zato priporoča izbira sesalnika z sesalno močjo vsaj 500W in več.
  • Dodatne funkcije: Preverite morebitne dodatne funkcije, kot so odstranjevanje pršic z UV-C sterilizacijo, število udarcev na minuto pri teptanju, možnost ogretega zraka pri sesanju, senzor za zaznavanje stopnje prahu in pršic, LED indikator,..
  • Napredna tehnologija filtracije: Napredna filtracija je nujna za čistejše in bolj zdravo bivalno okolje. Odločite se za sesalnike, ki so opremljeni s filtri HEPA (High-Efficiency Particulate Air), saj le-ti zajamejo tudi najmanjše delce, kot so dlaka hišnih ljubljenčkov, alergeni in pršice. Ta tehnologija zagotavlja temeljito čiščenje in izboljša kakovost zraka v zaprtih prostorih, zaradi česar je vaš dom zatočišče čistega in svežega zraka.
  • Stopnja hrupa: Čeprav je hrup pri delovanju sesalnika za pršice neizogiben, ni nujno, da je moteč. Razmislite o modelih, ki poudarjajo tiho delovanje, predvsem če imate majhne otroke, ki čez dan dremajo.
  • Velikost in teža: Izberite sesalnik, ki je dovolj lahek in prenosen, da ga lahko enostavno uporabljate in prenašate po različnih delih doma.
  • Avtonomija baterije: Če je sesalnik brezžičen, preverite kapaciteto baterije in čas polnjenja. 
  • Enostavnost uporabe in vzdrževanja: Zagotovite sebi sesalnik, ki omogoča prijazne funkcije, kot so lahko dostopna in snemljiva posoda za prah, intuitivna nadzorna plošča ter enostavno čiščenje in vzdrževanje same naprave. 
  • Prilagodljivost vašemu življenjskemu slogu: Dolg kabel ali brezžično delovanje je lahko ključnega pomena, če imate velik dom. Za tiste, ki imajo težave z mobilnostjo, so lahke in okretne zasnove bistvenega pomena zato upoštevajte svoje okoliščine in se odločite za sesalnik, ki ustreza vašim potrebam.
  • Cenovni razpon: Primerjajte cene različnih modelov, pred samim nakupom pa bodite pozorni tudi na morebitne dodatne stroške, kot so nadomestni filtri ali dodatki.
  • Ocene in mnenja uporabnikov: Preberite ocene in mnenja drugih uporabnikov o sesalniku, ki ga nameravate kupiti. To vam lahko zagotovi vpogled v izkušnje drugih ljudi in vam pomaga pri odločitvi.
  • Zanesljivost in garancija: Preverite proizvajalca in se prepričajte, ali sesalnik prihaja s zadostno garancijo. To vam bo zagotovilo, da lahko računate na zanesljivost izdelka.

Kaj izbrati?

V poplavi različnih modelov ročnih sesalnikov za pršice na tržišču in njihovih proizvajalcev mi z zanesljivostjo izberemo Jimmy. Gre za podjetje, ki se izkazuje po kakovostnih izdelkih, prepojenih z inovativno tehnologijo ter visoko učinkovitostjo, kar zagotavlja zadovoljstvo uporabnikom in dolgotrajno zanesljivost.

Ročni sesalniki za pršice Jimmy so opremljeni z izjemno učinkovito močjo sesanja, ključno za temeljito odstranjevanje pršic in njihovih delcev iz različnih tekstilnih materialov. Dodelana inovativna tehnologija omogoča prilagodljivo čiščenje različnih površin vključno z oblazinjenim pohištvom, posteljnino, preprogami in drugimi tekstilnimi materiali. Večina modelov zajema čiščenje z UV svetlobo, inteligentni senzor za zaznavanje prahu, različne načine delovanja, dvojno ciklonsko filtracijo, patentirano krtačo, LED indikator,... Njihova ergonomska zasnova ter enostavna uporabo pa zagotavljajo praktičnost pri vsakodnevnem čiščenju, s čimer olajšajo vzdrževanje čistega in zdravega bivalnega okolja brez nepotrebnega napora.

Da bi vam olajšali izbiro med različnimi modeli, smo pripravili primerjavo nekaterih najboljših ročnih sesalnikov Jimmy za odstranjevanje pršic. Tako boste lažje ugotovili, kateri je najboljša izbira za vaše potrebe. Pred dokončanjem nakupa pa ne pozabite do 31.5.2024 uporabiti promocijske kode: ZELNIH20, ki vam prinaša kar 20 € popusta na vaš novi hišni pomočnik.

Jimmy BX5 Pro Jimmy BX6 Jimmy BX6 Pro Jimmy BX7 Pro Jimmy BX7 Dual Jimmy BD7 Pro
Nazivna moč sesanja 500W 600W 600W 700W 600W 250W
Funkcija teptanja DA DA DA DA DA DA
Tehnologija ogretega zraka NE NE NE DA - 60° NE NE
Dodatna tehnologija UV sterilizacija z ultrazvokom UV sterilizacija z ultrazvokom UV sterilizacija z ultrazvokom ter negativnimi ioni UV sterilizacija z ultrazvokom UV sterilizacija z ultrazvokom UV sterilizacija z ultrazvokom
Inteligenti senzor prahu NE DA DA DA DA DA
Filtracija Dvo ciklonska filtracija z MIF filtrom Dvo ciklonska filtracija z MIF filtrom Dvo ciklonska filtracija z HEPA filtrom Dvo ciklonska filtracija z MIF filtrom Dvo ciklonska filtracija z MIF filtrom Dvo ciklonska filtracija z HEPA filtrom
Krtača 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume 245mm patentirana zasnova iz antistatičnih vlaken ter mehke gume
Delovanje UV / sesanje / teptanje UV / sesanje / teptanje UV / sesanje / teptanje / negativni ioni UV / sesanje / teptanje UV / sesanje / teptanje / negativni ioni UV / sesanje / teptanje / negativni ioni
Hrup 75dB 78dB 78dB 78dB 78dB 78dB
Prostornina rezervoarja za prah 0.5L 0.5L 0.5L 0.5L 0.5L 0.5L
Brezžičnost NE, 5m napajalni kabel NE, 5m napajalni kabel NE, 5m napajalni kabel NE, 5m napajalni kabel NE, 5m napajalni kabel DA, avtonomija baterija do 30min
Certifikat za alergijsko učinkovitost DA DA DA DA DA DA
Garancija 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta 1 leto + možnost dokupa dodatnega leta
CENA 109,00€ 129,00€ 145,00€ 149,00€ 149,00€ 199,00€
VEČ >> BX5 Pro VEČ >> BX6 VEČ >> BX6 Pro VEČ >> BX7 Pro VEČ >> BX7 Dual VEČ >> BD7 Pro
CATEGORIE DEL BLOG
ARTICOLI POPOLARI
ARTICOLI RECENTI
TAG POSTA
Freo X Ultra Narwal robotski sesalec Narwal robotski sesalnik robotski sesalec Narwal Freo X Ultra Narwal električna kolesa Borzen subvencije za nakup električnih koles Borzen Subvencije za nakup električnih koles električni kolo subvencija elektična kolesa e-kolo jimmy sesalniki ročni sesalniki za pršice sesalniki za pršice sesalnik za pršice ročni sesalniki alergije